Izvlačenje vlage

Zašto i kada nam je potrebno izvlačenje vlage?

Izvlačenje vlage iz prostorija postaje sve važnije kako se svesnost o problemima povezanim s vlagom povećava. Vlaga može biti prisutna u različitim prostorima poput domova, kancelarija, podruma, skladišta i drugih, a njeno suzbijanje je ključno radi očuvanja zdravlja, sigurnosti i kvaliteta života.

  1. Prevencija plesni i gljivica: Plesan i gljivice su čest problem u vlažnim prostorima. Ove mikroorganizme uzrokuju visoka vlažnost, loša ventilacija i nedovoljno suvo okruženje. Izvlačenje vlage pomaže u održavanju optimalne razine vlažnosti, sprečavajući tako rast i širenje plesni i gljvica te poboljšavajući kvalitet vazduha.

  2. Zaštita od oštećenja: Višak vlage može uzrokovati oštećenje struktura, namještaja, elektronike i drugih materijala. Vlaga može uzrokovati truljenje drveta, koroziju metala, kvarenje papira i elektronskih komponenti kao i deformaciju materijala. Izvlačenje vlage pomaže u održavanju suvog okruženja, čime se smanjuje rizik od oštećenja i produžuje životni vek materijala i opreme.

  3. Unapređenje kvaliteta vazduha: Visoka vlažnost može dovesti do lošeg kvaliteta vazduha. Vlaga potsiče rast mikroorganizama, kao što su bakterije i virusi, što može pogoršati simptome alergija, astme i drugih respiratornih bolesti. Izvlačenje vlage uklanja višak vlage iz vazduha, smanjujući tako broj mikroorganizama i poboljšavajući kvalitet vazduha u prostoriji.

  4. Uklanjanje neugodnih mirisa: Vlaga može uzrokovati pojavu neugodnih mirisa u prostorijama. Ti mirisi mogu poticati od plesni, vlage u tepisima, nameštaju ili drugim materijalima. Izvlačenje vlage pomaže u suzbijanju ovih mirisa, stvarajući sveže i ugodno okruženje.

Kada je potrebno izvlačenje vlage?

  • Nakon poplave ili curenja vode: Ako je vaš dom ili prostor pretrpio poplavu ili curenje vode, izvlačenje vlage je od vitalne važnosti. U takvim situacijama, voda se može infiltrirati u podove, zidove i nameštaj, stvarajući povoljno okruženje za rast plesni. Korištenje profesionalnih mašina za izvlačenje vlage omogućuje brzo uklanjanje viška vlage i sušenje prostora, čime se smanjuje rizik od trajnih oštećenja i razvoja plesni.

  • Vlažnost u podrumima: Podrumi su često podložni vlažnosti zbog svoje lokacije ispod razine tla. Visoka vlažnost u podrumu može uzrokovati pojavu vode, kondenzaciju, plesan i neugodne mirise. Izvlačenje vlage je ključno kako bi se održala suvoća i sprečili ovi problemi. Postavljanje mašine za izvlačenje vlage u podrumu pomaže u održavanju optimalne razine vlažnosti i stvaranju suvog i sigurnog okruženja.

  • Nakon obnove ili renoviranja: Tokom građevinskih radova, vlaga se može akumulirati u vazduhu zbog korištenja vode, boja, lepila i drugih materijala. Ova vlaga može ostati zarobljena u zidovima, podovima i nameštaju, što dovodi do povećane razine vlažnosti u prostoru. Korištenje mašine za izvlačenje vlage nakon obnove ili renoviranja pomaže u brzom sušenju materijala i sprečavanju razvoja plesni i oštećenja.

  • Problemi s kondenzacijom: Ako primetite da se na prozorima, zidovima ili drugim površinama pojavljuje kondenzacija, to je znak da je razina vlage u prostoru previsoka. Kondenzacija može podstaknuti rast plesni i uzrokovati oštećenja na površinama.

Zašto izvlačenje vlage sa mašinama?

Mašine za izvlačenje vlage su nam potrebne nakon poplave ili pucanja cevi, nakon građevinskih radova, zbog ulaska vode u zgradu i drugih problema sa vlagom.

Voda i vlaga dovode do pojave buđi na zidu, rđe, gljivica i truleži.

Vlaga izaziva zdravstvene probleme i uništava imovinu, nameštaj i predmete.

Već pri 70% vlažnosti u vazduhu, neke vrste buđi se formiraju.

Česte su situacije kada nije moguće osušiti prostor na prirodan način.

Građevinsko sušenje nakon izgradnje ili nakon adaptacije.

Velika količina vlage u zidovima i podovima, loši klimatski uslovi ili nemogućnost prirodne ventilacije.

Toplotni mostovi, loša izolacija ili drugi građevinski nedostaci.

Profesionalni odvlaživači se koriste za izvlačenje velike količine vlage iz prostorije.

U slučaju novogradnje postižu se uštede na vremenu i kvalitetu građevinskih radova.

Popravkom oštećenja zaustavlja se dalje propadanje usled vlage.

Višak vlage se uklanja sušenjem pomoću odvlaživača .

Sprečava i zaustavlja proces stvaranja kondenza, buđi, rđe, gljivica i ustajalog mirisa.

Sušenjem profesionalnim mašinama obezbeđuje se zdraviji i bolji uslovi za život.

Nudimo profesionalne mašine različite snage i kapaciteta odvlaživanja, koje su za različite namene kako za male tako i za velike objekte.

 

Kontaktirajte nas, rado ćemo Vas posavetovati o svim problemima u vezi sa vlagom.

U slučaju pukotina i curenja vode, prostor treba što pre osušiti kako bi se sprečilo nastalo oštećenje.

Sušenje novih zgrada sa našim mašinama je najbrži, najpouzdaniji i na kraju najjeftiniji način.

Često smo svedoci poziva građana kada novi parket počne da se diže ili crni (zbog nedovoljno osušene podne glazure i neproveravanja procenta vlage profesionalnom opremom. Takođe problem buđavih zidova u novom prostoru. Dešava se da se na zidovima pojavi buđ jer je fasada postavljena ubrzo posle kiše i zarobljena vlaga, pa izbije sa unutrašnje strane zida, jer je to jedini način za isparavanje. Prečesto se dešavaju ovakve i slične situacije zbog zanemarivanja vlage. Zbog trenutne uštede vremena i novca dobija se neuporedivo veća šteta po zdravlje i imovinu, koja se teško ispravlja. Više od 80% oštećenja na građevinskim konstrukcijama nastaje usled prekomerne vlage ili vode. 

 

Mašinsko izvlačenje vlage štedi vreme za 50-80%, suši se bolje i temeljnije. Obezbeđeno je zdravije i bolje mesto za boravakUšteda prvih grejnih sezona je takođe veoma važna, jer je suvom prostoru potrebno manje energije za zagrevanje. Da li ste znali da je vlažan vazduh teže zagrejati?  Ako je vlažnost vazduha manja, niži su i troškovi za grejanje!U nedovoljno dreniranim novoizgrađenim zgradama trošak grejanja prve tri godine je duplo veći.  

Za sve savete o izvlačenju vlage kontaktirajte na telefon 060/450 30 20

Rado ćemo vas posavetovati.

RADO ĆEMO ODGOVORITI NA VAŠE PITANJE

PIŠITE NAM